acne-acnebehandeling-puisten-pokdalig-dieptereiniging

Wij bieden verschillende behandelingen aan ter bestrijding van actieve acne en ter verbetering van de huid die littekens heeft als gevolg van acne.

Aangezien wij in het bezit zijn van een aparte acnespecialisatie kan een acnebehandeling vanuit uw aanvullende verzekering vergoed worden. U kunt dit in uw eigen polis nazien.

 

Behandelingen tegen Acne

 

Lichttherapie

Het blauwe licht van de “Magic Photonlight” is in staat om deze bacteriën, die verantwoordelijk zijn voor de roodheid en/of de ontstekingen van de acné, te vernietigen. Vervolgens kan met paars licht, een combinatie van blauw en rood licht, de huid verbeterd worden.

 

IPL tegen Acne

Acne is een hormonale en bacteriële aandoening. Door middel van de energie (warmte) kunnen de bacteriën gedood worden en wordt de huid zichtbaar rustiger.

 

Diamond-dermabrasie

Diamond dermabrasie is een dieptereiniging van het gelaat ter voorkoming van acne en ter bestrijding van littekens als gevolg van acne, dus niet toepasbaar bij actieve acne.

 

Dermapenbehandeling

Een dermapenbehandeling maakt de huid met littekens als gevolg van acne frisser en egaler. De huid krijgt een betere structuur, fijnere poriën, meer stevigheid, elasticiteit en jongere uitstraling. Al na de eerste behandeling is er verbetering zichtbaar, in kuurverband zijn de resultaten ongekend. Deze behandeling is niet uitvoerbaar bij actieve acne met pustels.

 

Biopeeling

2B Bio Peeling is een natuurlijke peeling op basis van Chinese kruiden die de huid een flinke oppepper zal geven. Deze peeling is  zowel geschikt voor mensen met actieve acne als voor mensen die kampen met de gevolgen van acne in het verleden. U zult versteld staan van het resultaat!

 

Wat is acne?

Acne is een verzamelnaam voor allerlei huidaandoeningen die gepaard gaan met puistjes en mee-eters. Puistjes en mee-eters zijn helaas niet de enige symptomen van acne. Gewone of reguliere acne staat ook wel bekend als jeugdpuistjes. Gewone acne wordt gekenmerkt door de volgende symptomen, kenmerken en klachten:

Mee-eters oftewel comedonen zijn de voorlopers van puistjes.

Een mee-eter ontstaat als uitgedroogde talg, hoorncellen, huidschilfers en bacteriën een porie verstoppen.Acne-acnebehandeling-verstopte porie-puisten Open zwarte mee-eters worden blackheads genoemd en volledig gesloten mee-eters met een wit talgkopje whiteheads. Een witte mee-eter betreft een volledig verstopte huidporie die verstoten wordt van zuurstof. Een zwarte mee-eter betreft een deels afgesloten porie die nog wel van zuurstof wordt voorzien. Mee-eters vertonen nooit ontstekingsverschijnselen. Als een porie wordt geblokkeerd door een ophoping van talg, hoorn en huidschilfertjes, dan gaan zich daar bacteriën in nestelen. Zo’n verstopping is namelijk warm, vochtig en boordevol voeding; een perfecte broedplaats dus voor bacteriën. Een dergelijke verstopping gaat op den duur irriteren en uiteindelijk ontsteken; zo’n ontsteking noemen we een puistje of pustel. Wanneer een puist rood wordt door de ontsteking wordt deze ook wel pukkel of papel genoemd.

Pusteles kenmerken zich door rode, ontstoken en pijnlijke bulten. Soms ontstaan ze spontaan, maar meestal worden ze veroorzaakt door zogenaamde “uitknijp-pogingen” van puistjes of pukkels. Uitknijpen van puistjes is niet raadzaam, omdat het negen van de tien keer fout afloopt. Door het uitknijpen van een puist worden bacteriën veelal zijwaarts de huid in gedrukt. De bacteriën verspreiden zich onderhuids en zodoende ontstaat een rood, ontstoken en pijnlijke pustel.

Abcessen kunnen een symptoom zijn van acne

Als een mee-eter diep onderhuids openbarst, dan kan er een abces ontstaan. De bacteriën scheiden onderhuids gifstoffen af, waardoor lichaamscellen afsterven en er een hevige, onderhuidse ontstekingsreactie optreedt. Deze ontsteking trekt afweercellen aan die op hun beurt ook weer dood gaan. Door het afsterven van lichaamscellen en bacteriën, ontstaat een holte gevuld met pus. Zo’n onderhuidse, met pus gevulde holte wordt ook wel een abces genoemd. Abcessen kunnen zeer pijnlijk zijn en behoren tot de ernstigere klachten en symptomen van acne.

Post-inflammatoir erytheem betreft verkleurde, roze, rode en bruinachtige plekjes op de huid die achterblijven nadat de oorspronkelijke acne is verdwenen. Post-inflammatoir erytheem verdwijnt vanzelf, maar kan soms erg lang aanhouden. Acne-littekens kunnen achterblijven als de acne is verdwenen.

Als je veel knijpt en krabt aan puistjes en mee-eters, dan kunnen putjes oftewel acne-littekens achterblijven. Deze littekens ontstaan door het wroeten in de huid en ze gaan, in tegenstelling tot de acne zelf, nooit meer helemaal weg.

Acne-littekens ontwikkelen zich voornamelijk bij ernstigere vormen van acne en kunnen iemands gelaat ernstig ontsieren.

Verschillende soorten acne

De ene vorm van acne is de andere niet. De meeste mensen krijgen “gelukkig” uitsluitend te maken met jeugdpuistjes, acne vulgaris oftewel gewone acne. Er zijn echter ook hevigere en zelfs pijnlijke en ziekmakende vormen van acne. De medische wetenschap onderscheidt 5 soorten acne (acne-types), namelijk:

1. Acne vulgaris

Acne vulgaris, reguliere acne of jeugdpuistjes is veruit de meest voorkomende vorm van acne. Acne vulgaris is doorgaans mild van vorm en wordt gekenmerkt door puistjes en mee-eters.

2. Acne conglobata

Acne conglobata is een ernstige vorm van acne en wordt gekenmerkt door hevige  pustules op de rug. Daarnaast treden er hevige acne-symptomen op, waaronder abcessen, fistels (onderhuidse gangen) en diepe, ontsierende littekens.

3. Acne fulminans/ fulminante acne

Acne fulminans is een zeer zeldzame, maar uiterst heftige vorm van acne. Acne fulminans doemt plotseling op en lijkt qua huidaandoening sterk op acne conglabata. Acne fulminans gaat echter ook gepaard met gezondheidsklachten, spierklachten, gewichtsverlies en pijn.

4. Acne infantum / infantiele acne

Acne infantum betreft een vrij milde vorm van acne die uitsluitend voorkomt bij pasgeboren baby’s. Acne infantum ontstaat door zwangerschapshormonen en trekt vanzelf weer weg.

5. Acne ectopica/ectopische acne

Acne ectopica betreft een continu retournerende ontsteking van de zweetklieren in de liezen, oksels, genitaliën en bilspleet. Acne ectopica is erg belastend en moeilijk te behandelen. Deze aandoening staat ook wel bekend als Hidradenitis suppurativa (HS), acne inversa en Ziekte van Verneuil. Hij gaat doorgaans gepaard met hevige tot extreme ontstekingsverschijnselen.

 

Tips

  •  De huid wassen met niet te heet water en weinig (ongeparfumeerde) zeep.
  •  Geen middelen met een schurende werking gebruiken. Deze kunnen acné verergeren.
  •  Spaarzaam zijn met cosmetica; bij voorkeur cosmetica op waterbasis gebruiken.
  •  Zonlicht, mits niet te lang achtereen, heeft vaak een gunstig effect op acné. Dit maakt de talg dunner en werkt bacterieremmend.
  •  Acné staat los van hygiëne of voeding.
  •  Als je  geen last hebt van je acne, puistje of mee-eters, laat je huid dan bij voorkeur met rust. Puistjes verdwijnen namelijk vanzelf binnen enkele dagen tot weken. Smeer er dus nooit zomaar iets op. Krabben en knijpen bij acne, puistjes en mee-eters kan bovendien leiden tot hevige huidinfecties. Als je veel last hebt van acne, puistjes en/of mee-eter, vraag dan je huisarts om raad.